Leasing hjälper företagen ställa om till eldrift
Leasing av företagsbil är ett praktiskt sätt att hantera likviditet och sprida ut kostnaden över tid. Det gör det också enklare för företag att välja eldrift, särskilt när inköpspriset är högre och restvärdet svårare att förutse.

Leasing av företagsbil är ett praktiskt sätt att hantera likviditet och sprida ut kostnaden över tid – särskilt när inköpspriset är högt och restvärdet svårt att förutse. Det gör leasing till en naturlig lösning för många företag som nu ställer om till eldrift.
I maj var 63 procent av alla nyregistrerade personbilar i Sverige laddbara, varav 37 procent elbilar och 26 procent laddhybrider. En stor andel av dessa sattes i trafik av företag, vilket visar att tjänstebilar spelar en nyckelroll i elektrifieringen av bilmarknaden. När företag finansierar sina bilar med leasing eller kredit frigörs dessutom kapital till annan verksamhet – något som ytterligare stärker leasingens roll i omställningen.
Elbilen vinner på driftkostnaden
Elbilen vinner på driftkostnaden. För många företag handlar valet av tjänstebil om den totala kostnaden över tid. Enligt branschens kalkyler och leasingföretagens erbjudanden ligger månadskostnaden för en elbil i C-segmentet på liknande nivå som för diesel, men med betydligt lägre energikostnad och skatt. Det ger ofta 15–30 procent lägre total kostnad över leasingperioden, beroende på körsträcka och modell.
Värdet på bilen efter leasingperioden
En viktig faktor är bilens värde efter leasingtiden. Flera studier och leasingbolag visar att dieselbilar ofta har klart lägre restvärde än motsvarande elbilar efter tre år, beroende på regleringar och marknadsefterfrågan.
För företag som äger sina bilar själva innebär det en risk – man får mindre tillbaka när bilen ska säljas.
– Det är viktigt att välja rätt leasingform för företagets behov. Vid operationell leasing tar vi som finansbolag på oss restvärdesrisken, medan företaget själv bär risken för bilens värde vid avtalets slut vid finansiell leasing, förklarar Martin Wallin, key account manager, region syd.
Regler och trender som påverkar valet av tjänstebil
Flera förändringar är på gång som gör elbil attraktivt även på längre sikt:
- Från 2027 omfattas vägtransporter av EU:s utsläppshandelssystem (ETS 2), vilket väntas höja priset på diesel och bensin.
- EU sänker gränsen för koldioxidutsläpp från nya personbilar till i snitt 93 g/km 2025–2029 och har målet 0 g/km 2035.
- Utbudet av elbilar växer med fler modeller, lägre priser och snabbladdning på över 250 kW som standard – vilket gör elbilen mer praktisk även för tjänsteresor.
Framtidsutsikt mot 2028
- Prisskillnaden mellan elbil och diesel kan växa ytterligare när nya skatter träder in.
Från 2027 kan nya skatter och CO₂-prispåslag öka diesel- och bensinpriserna, vilket förstärker elbilens kostnadsförsprång. - Teknikutveckling som solid-state-batterier – som använder fast elektrolyt istället för vätska – väntas ge lägre vikt och högre energidensitet. Det kan sänka tillverkningskostnaderna och därmed göra elbilar billigare att köpa eller leasa i framtiden.
- Nya rapporteringskrav gör att företag måste redovisa även indirekta utsläpp, vilket gör elektrifiering till ett enkelt sätt att förbättra hållbarhetsprofilen.
Därför är elbil ett bra tjänstebilsval
För många små och medelstora företag är leasing av företagsbil ett sätt att sprida ut kostnaden över tid och, beroende på leasingform, även minska risken för osäkra restvärden. Det gör det enklare att anpassa sig till en mer elektrifierad fordonsflotta i takt med nya krav och regler. Med lägre energikostnader, lägre skatt och ett växande utbud av modeller är elbilen ett allt mer konkurrenskraftigt och hållbart val för företag.